Мјере у Републици Српској остају на снази до 21. фебруара

Републички штаб за ванредне ситуације дао је сагласност да се издвоји више од 15 милиона КМ за набавку руске вакцине за потребе вакцинације 200.000 грађана у Републици Српској, изјавио је републички министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Кад је ријеч о првом контигнету руске вакцине за Републику Српску, који је стигао на аеродром у Сарајево, Шеранић је навео да је ријеч о 2.000 доза потребних за вакцинисање 1.000 особа.

“Уобичајено је да се увијек прво шаље мањи контингент вакцина, јер морамо проћи одређене процедуре када је у питању увоз вакцине. Потребно је да се одради контрола квалитета серије, тако да ће одређене количине бити дистрибуиране Агенцији за лијекове БиХ”, рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Након тога, додао је он, могуће је радити у складу са планом Института за јавно здарвство и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

“Приоритетна група за вакцинацију су здравствени радници у ковид ођељењима, јер су у највећем ризику. Сљедећа количина руске вакцине за вакцинацију 100.000 лица би требала да стигне у другој половини фебруара, док је сљедећа количина планирана за март”, навео је Шеранић.

Шеранић је рекао да је посебно важно да Српска има обезбијеђене све капацитете за чување вакцине, да се квалитет вакцине не доведе у питање, те појаснио да се руска вакцина чува на температури од минус 20 степени и да се након одмрзавања треба употријеби у року од два сата.

Шеранић је објаснио да ће се вакцина чувати у Институту за јавно здравство, те да ће непосредно прије вакцинације, у транспортним фрижидерима, бити достављана здравственим установама, гђе ће се вакцинисати здравствени радници на ковид ођељењима.

Према његовим ријечима, Институт ће у сарадњи са компанијом “М:тел” омогућити активирање кол-центра, посредством којег ће грађани моћи да се пријаве за вакцинацији и добију све потребне информације.

Шеранић је нагласио да све препоручене мјере у Републици Српској остају на снази до 21. фебруара.

Он је навео да је тренутна епидемиолошка ситуација, без обзира на одређену стабилизацију у јануару, и даље неповољна.

Шеранић је рекао да ће Институту бити упућено 5.000 пи-си-ар /ПЦР/ тестова, које је донирала једна кинеска компанија.

Подијели текст: