Настављена масовна вакцинација

ВАКЦИНИСАНО 10.000 ПРИЈЕДОРЧАНА

У Приједору је до сада вакцинисано око 10.000 грађана, а масовна вакцинација без наручивања данас је настављена вакцинама “синофарм” и “астра зенека”.

Из приједорског Дома здравља позвали су све грађане да се вакцинишу и искористе добру епидемиолошку ситуацију, како би спријечили могућност ширења вируса корона.

Вакцинација грађана биће настављена и сутра кинеском вакцином “синофарм”, а Дом здравља тренутно располаже са 643 дозе ове вакцине.

Помоћник директора Дома здравља за медицинска питања у Приједору Дијана Ђерић изјавила је да је до сада вакцинисано око 10.000 Приједорчана.

“Чека се ревакцинација `спутњиком`. Добили смо информацију да је друга доза `спутњика` стигла у БиХ. Чекамо распођелу и грађани ће бити благовремено обавијештени за ревакцинацију вакцином руског произвођача”, рекла је Ђерићева.

Она је навела да се и даље ради масовна вакцинација, с тим да је доста грађана организовано или самостално ишло на вакцинацију у Србију, тако да да је број имунизованих много већи. /крај/ст/фото

ПРОТИВ ВИРУСА КОРОНА ВАКЦИНИСАНО 1.550 ГРАЂАНА УГЉЕВИКА

У Дому здравља Угљевик данас се врши вакцинација становништва против вируса корона са 100 доза “синофарма”, рекла је Срни директор ове здравствене установе Цвјетана Драгоњић.

“Сутра вакцинишемо са још 60 доза `фајзер` вакцина, а од петка, 23. јула, вакцинисаћемо без заказивања `астра зенека` вакцинама”, најавила је Драгоњићева.

До сада је у Угљевику вакцинисано 1.550 грађана, ревакцинисано 980, а Драгоњићева каже да ће закључно са овом седмицом бити 1.800 вакцинисаних.

Према њеним ријечима, до сада није било проблема код вакцинисаних грађана. /крај/љб/мсб/фото

МОДРИЧА: НА ВАКЦИНАЦИЈУ БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА ОД ДАНАС ДО ПЕТКА

Вакцинација без заказивања од данас до петка биће организована за становнике Модриче и Вукосавља у модричком Српском културном центру.

Вакцинација “синофарм” вакцином, кинеског произвођача, почела је јутрос у 7.30 и трајаће до 13.30 часова, саопштено је из Дома здравља Модрича.

Грађани ће сутра моћи да приме прву дозу “спутњика ве” од 9.00 до 13.30 часова.

У петак, 23. јула, од 7.30 до 13.30 часова имунизација ће се вршити “синофарм” вакцином.

Грађани који се одлуче за вакцину са собом треба да понесу личну карту, возачку дозволу или пасош.

Епидемиолог у Дому зравља Модрича Слободанка Симић изјавила је да су за ову кампању добили укупно 1.860 доза вакцина, од којих 900 “синофарм”, 450 “спутњик ве”, 190 “синовак”, “200 астра зенека” и 120 “фајзер”.

Она је рекла Срни да ће Дом здравља зависно од интереса грађана обезбједити нове количине вакцина ради масовне имунизације.

Према њеним ријечима, прву дозу вакцине против вируса корона у Дому здравља Модрича примило је укупно 3.590 грађана из Модриче и Вукосавља, а другу дозу 2.000 становника ових локалних заједница.

Из Дома здравља су позвали грађане да се придржавају епидемиолошких мјера. /крај/лам/мсб/фото

ДО САДА ВАКЦИНИСАНА 924 ЛИЦА У КОСТАЈНИЦИ

У Дому здравља у Костајници до сада је вакцинисано укупно 924 лица, а 675 је ревакцинисано, рекла је Срни главна медицинска сестра Јасна Боројевић.
“Прошле седмице смо организовали `Дане отворених врата` када су `астра зенеком` вакцинисане 122 особе”, навела је Боројевићева.

Она је додала да је и ове седмице за грађане са пребивалиштем у овој локалној заједници организована имунизација без претходног заказивања термина, а у понуди је вакцина “синофарм”.

Према њеним ријечима, у Костајници од 27. маја нема нових случајева вируса корона.

Bакцинисано 1.870 припадника полиције

Директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић рекао је да је до сада вакцинисано 1.870 припадника полиције, али да то није коначан број, јер се добар дио њих вакцинисао у Србији.

“За вакцинацију је пријављено још 1.000 припадника полиције”, рекао је Кострешевић, који је данас у Институту за јавно здравство Српске обишао припаднике Министарства унутрашњих послова /МУП/ који се вакцинишу против вируса корона.

Кострешевић је изразио наду да се неће стати на овом броју и да ће бити знатно већи број припадника полиције који ће доћи да се вакцинишу, као и грађана Српске.

Он је констатовао да је набољи начин да се што мирније уђе у период јесени и зиме да се постигне што већа имунизација, нагласивши да је једини тренутни могући начин за то процес вакцинације.

Кострешевић је рекао да је дошао у просторије Института за јавно здравство како би пружио подршку процесу вакцинације припаднике МУП-а Републике Српске, али и генерално грађана Републике Српске.

“Дошао сам и да захвалим директору Института /Браниславу/ Зељковићу и његовим људима за изузетну сарадњу Института за јавно здравство и полиције Републике Српске током пандемије, као и за стручну помоћ коју су нам пружали приликом примјене наших овлаштења”, додао је Кострешевић.

Он је рекао да је вакцинисан против корана вируса још у марту, те да је вакцнисано комплетно његово окружење, као и особље кабинета.

Кострешевић је позвао и остале колеге из полиције Републике Српске, као и грађане да се одазову што масовније овом процесу.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да Институт наставља процес вакцинације, прије свега у институцијама од јавног значаја као што је МУП.

“Са задовољством вакцинишемо наше колеге из МУП-а широм Републике Српске и циљ нам је да у што краћем периоду обухватимо што већи број колега из те институције, јер нам је циљ да јесен дочекамо што мирније, што се тиче епидемиолошке ситуације”, рекао је Зељковић.

Он је нагласио да је у складу са повољном епидемиолошком ситуацијом потребно максимално да се убрза вакцинација у свим сферама, што се тиче броја лица која се вакцинишу како на дневном, тако и на седмичном нивоу.

“У овом тренутку имамо довољне количине вакцина. Позивамо све грађане да што прије приступе процесу вакцинације. Имају право избора, вакцинација је добровољна и бесплатна и, што је најважније, представља најбољи начин за борбу против вируса корона заједно са поштовањем епидемиолошких мјера”, рекао је Зељковић.

Он је навео да ће у току седмице бити заокружен број од 1.000 вакцинисаних припадника МУП-а у бањалучкој регији, додавши да има додатни број припадника МУП-а које треба вакцинисати у цијелој Републици Српској.

Зељковић је рекао да је цјелокупна количина вакцина “астра зенека” спремна као донација Федерацији БиХ, те да би у наредним данима оне требале бити преузете.

Он је рекао да је и даље на снази закључак Републичког штаба за ванредне ситуације који дефинише максималан број лица који могу да се окупе на јавном мјесту, али такође и максималан број лица који може да се окупи на такозваним приватним дружењима.

“Обавеза је ношења заштитне маске у затвореном простору и поштовање физичке дистанце унутар затвореног простора, али, такође, и препорука поштовања на отвореном простору”, рекао је Зељковић.

Он је додао да је имунитет сваке особе индивидуална ствар и да неће свако реаговати исто ни на вакцину, ни на стварање имунитета након вакцине.

“Од прве вакцинације у Републици Српској прошло је пет мјесеци, у овом тренутку нисмо имали потребу да вршимо серво преваленца студију док не прође барем шест мјесеци да бисмо могли испитати трајање имунитета након вакцине”, рекао је Зељковић.

Он је навео да је више од 200.000 грађана вакцинисано првом дозом и више од 110.000 грађана је вакцинисано комплетно и другом дозом.

“То је више од 20 одсто, када говоримо о првој компоненти, односно првој дози и отприлике око 11 одсто комплетно вакцинисаних лица у Републици Српској”, закључио је Зељковић.

Организована вакцинација у Мркоњић Граду

Вакцинација “синофармом” без претходног заказивања данас је организована за становнике Мркоњић Града, а наставиће се и сутра.

Епидемиолог у локалном Дому здравља “Др Јован Рашковић” Милена Лукић рекла је да су задовољни оџивом и да није било претјеране гужве у просторијама Културног центра “Петар Кочић”, гђе је организована вакцинација.

Према њеним ријечима, вакцинација кинеском вакцином наставља се сутра од 10.00 до 12.00 часова.

“Јутрос смо обавили и вакцинацију мјештана из Дринића руском вакциноим `спутњик ве`. Сљедеће седмице очекујемо још једну испоруку руске вакцине па планирамо наставити вакцинисање без претходне најаве”, додала је Лукићева.

Она је навела да око 800 људи чека другу компоненту руске вакцине и нада се да ће то реализовати сљедеће седмице.

“До сада је на подручју наше општине вакцинисано око 2.900 лица, од којих њих око 1.500 чека другу дозу неке од вакцина”, навела је Лукићева.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да имају вакцине разних произвођача и да могу задовољити све потребе становника, те је позвао суграђане да се одазову вакцинацији без претходне најаве.

Подијели текст: