Из Фонда солидарности 30 милиона КМ за локалне заједнице

Тридесет милиона марака подијељено је из Фонда солидарности свим локалним заједницама у Републици Српској, а ниједна од њих није добила мање од 50.000, изјавио је предсједник Владе Радован Вишковић.

“Одговорно тврдим да се није водило рачуна о страначкој припадности него смо ставили лимит да ове мале општине не могу добити испод 50.000 Км”, истакао је Вишковић.

Вишковић је појаснио да је било више критеријума у вези са расподјелом средстава.

“У јавности се појавила прича да је требало да кључни критеријум буде само по расподијели ПДВ-а али то није тачно. У преводу то значи да би мале локалне заједнице биле доведене у позицију да не могу да функционишу”, рекао је Вишковић новинарима у Требињу.

Да се гледао само коефицијент ПДВ-а, Вишковић је рекао да би мале општине тада добиле од 15.000 до 20.000 марака.

Он је напоменуо да је приликом подјеле уважен и коефицијент ПДВ-а али и степен развијености локалних заједница, као и то колико су оне одговориле на мјере помоћи привредним субјектима у вријеме корона вируса.

“Употреба тих средстава није ограничена. Сви начелници и градоначелници та средства могу да троше како они сматрају, за пројекте, помоћ привреди, социјална давања или нешто друго”, нагласио је Вишковић.

Он је додао да је то из средстава Међународног монетарног фонда, те да је то чисто помоћ локалним заједницама да што безболније прођу кроз новонасталу кризу узроковану вирусом корона.

Подијели текст: