Измијењен протокол тестирања: Након 14 дана изолације, неће бити ретестирања

institut press zeljkovic acimovic

У Републици Српској на вирус корона позитивна су још 123 лица, тестирано је укупно 549 узорака, а пријављено је пет смртних случајева, подаци су Института за здравство Републике Српске.

По два смртна случаја забиљежена су у Бањалуци и на Палама, те један у Требињу, речено је на конференцији за новинаре овог института.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић оцијенио је да је настављен континуитет неповољне епидемиолошке ситуације и додао да је у појединим локалним заједницама примјетно и погоршање.

“У складу са новим смјерницама Свјетске здравствене организације, Институт је измијенио протокол тестирања. У наредном периоду особе код којих се на првом тесту утврди да су позитивне на вирус провешће у изолацији 14 дана, а након тога неће бити ретестирања”, рекао је Зељковић.

Он је појаснио да ће се након изолације особа сматрати излијеченом, у зависности од клиничке слике.

Зељковић је најавио да је од наредне седмице планирано да Институт почне са комерцијалним тестирањем у вези са туристичким путовањима грађана, али да ће приоритет остати дефиниције случаја.

“У случају потребе за појачаним тестирањем лица са дефиницијом случаја, смањиће се број комерцијалних тестирања”, рекао је Зељковић.

Он је поновио апел грађанима да се придржавају свих мјера које су на снази, те упозорио да приватна дружења представљају највећи проблем када је ријеч о ширењу вируса корона.

Зељковић је упозорио да је и све већи број обољелих лица средње и млађе доби са средње тешком клиничком сликом.

Он је напоменуо да треба имати на уму да се очекује почетак нове школске године, те да сви уложе напоре да се епидемиолошка ситуација поправи, како би ђаци наставу пратили у школским клупама.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да су до сада потврђена 4.842 случаја вируса корона, а да је преминуло 169 лица.

Она је истакла да се пораст броја умрлих обично дешава након пораста броја новозаражених, те да је потребно контролисати учесталост оболијевања како би се избјегли катастрофални исходи.

“Повећан је број и лица која су хоспитализована усљед инфекције вирусом корона, јер имају средње тешку и тешку клиничку слику”, рекла је Аћимовићева.

Према њеним ријечима, у Републици Српској укупно је хоспитализовано 266 лица, при чему у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске 70, а у општим болницама 196.

“Од укупно хоспитализованих у УКЦ-у Српске њих 13 је животно угрожено и налазе се на респиратору”, рекла је Аћимовићева.

Од почетка епидемије у Републици Српској на вирус корона тестирано је укупно 50.361 лице, инфекција је потврђена код 4.842 лица, од којих је 2.411, односно 49,79 одсто опорављено.

Подијели текст: