Максималан број на јавним окупљањима 120, на приватним 70 лица

Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак да се повећава дозвољени број људи на јавним окупљањима на максимално 120 лица, а на приватним окупљањима 70 лица, саопштио је директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

Након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације у Бањалуци, Зељковић је рекао новинарима да овај закључак ступа на снагу од 7. јуна.

Зељковић је истакао да ће бити омогућена и организација свадбених весеља и музике у затвореном простору на начин који ће бити прописан мјерама Института за јавно здравство Републике Српске, који ће се прије свега односити на поштовање епидемиолошких мјера.

Он је рекао да ће за организацију масовних догађаја на отвореном Институт креирати препоруке по јасно прописаним епидемиолошким мјерама чији је циљ заштита здравља становништва.

Зељковић је навео да је у протеклој седмици просјечан проценат позитивних лица на вирус корона на дневном нивоу износио 9,20 одсто, односно да је од 100 узорака који се тестирају у Републици Српској 10 лица позитивно.

Он је рекао да је тренутно много боља епидемиолошка ситуација него у марту и априлу.

“У овом тренутку фокусирамо се на епидемиолошке мјере, које се прије свега односе на појединца – ношење маски у затвореном простору, физичка дистанца, појачана лична хигијена и дезинфекција, те на појачану вакцинацију у Републици Српској”, истакао је Зељковић.

Он је рекао да је до краја маја првом дозом у Републици Српској вакцинисано 102.212 лица, док је 32.396 лица комплетно вакцинисано и другом дозом вакцине против корона вируса.

Зељковић је додао да је у протеклој седмици Дом здравља Бањалука вакцинисао више од 4.500 грађана.

Подијели текст: