Маске обавезне на мјестима гдје се не може обезбиједити дистанца

​Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас, на 49. сједници у Бањалуци, закључак о обавезном ношењу маски на отвореном простору, али на мјестима гдје се не може обезбиједити дистанца од два метра, саопштио јe министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић на конфреренцији за новинаре након сједнице.

Министар Шеранић је истакао да ово није враћање мјере из априла, већ да је ријеч о обавези ношења маски у специфичним околностима, односно на аутобуским стајалиштима, пијацама, приликом чекања у редовима, одласка у трговинске ланце који имају продају на отвореном, на сахранама и слично.

Он је саопштио да је Републички штаб за ванредне ситуације донио и Закључак о измјени Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској, којим се до 3. августа 2020. године продужава спровођење досадашњих мјера.

Према његовим ријечима, до 3. августа забрањују се сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, те се ограничава радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од 06.00 до 23.00 часа.

Такође, рекао је министар Шеранић, до 3. августа дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике.

Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, министар Шеранић је рекао да је у Републици Српској тренутно 10 лица на респираторима, од којих осам на Универзитетском клиничком центру, те по једно у болницама у Источном Сарајеву и Бијељини.

“Епидемилошка ситуација је неповољна, тренутно је 3.719 позитивних лица, те 1.833 опорављених. Хоспитализована су 233 лица, од којих 57 у Универзитетском клиничком центру, те 177 у осталим болницама”, навео је министар Шеранић.

Он је додао да је 60 одсто заражених старосне доби од 30 до 64 године, 17 одсто од 15 до 29 година, те да је значајно пао број лица старијих од 65 година, која су, како је навео, најревноснија кад је ријеч о ношењу заштитне опреме.

Министар Шеранић је навео да у болницама у Републици Српској до сада није било потребе за збрињавањем дјеце позитивне на вирус корона.

Он је рекао да је на сједници Републичког штаба договорен пројекат увезивања свих интензиних њега видео-линком, како би се љекари међусобно консултовали и што ефикасније организовали рад.

“Разговарили смо о донацији УНДП-а од 750 пулсних оксиметара које смо расподијелили болницама и домовима здравља. Ријеч је о средствима која мјере засићеност кисеоника у крви и на основу тога се процјењује у каквом стању су пацијенти”, навео је министар Шеранић.

Он је истакао да док год не буде било вакцине или лијека мора се дјеловати на појединца и заједницу, на које се и односе све мјере Републичког штаба за ванредне ситуације.

Данашњом сједницом предсједавао је замјеник команданта Републичког штаба за ванредне ситуације, министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Подијели текст: