Зељковић: Наредне седмице очекујемо повратак ђака у школе

Institut za javno zdravstvo press

У Републици Српској у посљедња 24 часа вирусом корона заражена су 374 лица, од 984 тестирана, а умрло је њих 25, изјавио је данас у Бањалуци директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

“Наредне седмице очекујемо повратак ђака у школе, а биће обављена дезинфекција школа. Нажалост, епидемиолошка ситуација је и даље неповољна. За предстојећи викенд биће мање тестирања, јер ће се нерадни дани искористити за дезинфекцију просторија”, рекао је новинарима Зељковић.

Зељковић је навео да се може говорити о одређеној стабилизацији епидемиолошке ситуације ако се посматра број заражених у односу на број тестираних, али да забрињава број позитивних лица на дневном нивоу.

Он је позвао грађане да у вријеме вјерских празника максимално поштују мјере прописане у борби против вируса корона.

“Јако је битно да се у том периоду придржавамо свих препоручених мјера, посебно када је у питању број особа која се могу окупити на једном мјесту. Апелујемо да се сва славља обављају у кругу породице са минималним бројем лица”, поручио је Зељковић.

Зељковић је поновио да су и даље најбоље оружје у борби против вируса корона превентивне мјере.

Када је ријеч о вакцинама против сезонског грипа, Зељковић је рекао да су оне у контролним лабораторијама и да се чека налаз, те да је све друго спремно за почетак вакцинације.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић истакла је да се са доласком хладнијих дана смањује природна отпорност организма, због чега се повећава подложност респираторним инфекцијама.

“Сваки дужи боравак у затвореним просторијама са топлим ваздухом чини нас подложнијим инфекцији и утиче врло повољно на ширење респираторних вируса. То важи и за вирус корона”, рекла је Девићева.

Она је навела да је у овом периоду посебно важна лична, али и хигијена просторија у којима се борави.

“Препорука је и да исхрана буде уравнотежена, богата воћем и поврћем, да се смањи употреба рафинисаних шећера, да се обезбиједи довољан број сати сна и упражњавање физичке активности”, додала је Девићева.

Највише заражених и данас је у Бањалуци 73 и Бијељини 46.

Подијели текст: