Зељковић: Нису искључене строже мјере

IZJZ PRESS

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је епидемиолошка ситуација у Српској и даље неповољна и да је у посљедња 24 часа вирус корона потврђен код још 180 људи од 635 тестираних, док су 22 особе преминуле.

“Морамо да се придржавамо мјера и у наредним данима, ово је била тешка година, а морамо бити спремни и за идућу”, рекао је Зељковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да мјере које су продужене до 15. јануара наредне године могу да буду измијењене у складу са епидемиолошком ситуацијом, тако да нису искључене ни строже.

Зељковић је подсјетио да ове мјере подразумијевају ношење заштитних маски на отвореном и затвореном простору, физичку дистанцу, ограничавање приватних окупљања на 10 лица, а јавних на максимално 50 лица.

Он је рекао да здравствени радници апелују на све грађане Републике Српске да се придржавају свих епидемиолошких мјера у наредним данима и за вријеме празника, те да нема већих окупљања и кршења препорука.

Говорећи о вакцинацији против вируса корона у Републици Српској, Зељковић је рекао да ће термин испоруке вакцине, као и то о којој вакцини је ријеч бити познато тек када Глобална алијанса достави податке.

Он каже да Глобална алијанса треба да достави податке о вакцини која буде доступна и на који начин ће бити испоручивана.

Зељковић је подсјетио да је средства за 400.000 доза вакцина обезбиједила Влада Републике Српске и да ће вакцинација бити добровољна и бесплатна.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да Институт прати ситуацију у вези са новим сојем вируса корона који се појавио, те да је, према до сада доступним подацима, ријеч о мутацији вируса који има способност бржег ширења.

“У будућности ће сигурно бити ових мутација вируса и на тај начин вируси избјегавају имуни одговор нашег организма. Стручњаци су мишљења да ова мутација неће утцати на ефикасност вакцина, нити ће нови сој вируса узроковати теже клиничке слике”, појаснила је Девићева.

Деићева је рекла да су у посљедња 24 часа у Републици Српској пријављена 22 смртна случаја, истичући да најмлађа преминула особа има 62, а најстарија 87 година.

Према њеним ријечима, од почетка епидемије вируса корона, инфекција у Републици Српској потврђена је код 35.370 лица, а од тога је око 60,80 одсто лица опорављено.

Она је рекла да је у Републици Српској од почетка епидемије вируса корона од посљедица инфекције преминуло укупно 1.619 лица.

Девићева је навела да су у посљедња 24 часа у 27 општина Републике Српске евидентиране особе позитивне на вирус корона и то у Бањалуци 55, Бијељини 26, Приједору 15, Добоју и Теслићу по 13 и у Зворнику 12 лица.

Она је рекла да је у болницама тренутно хоспитализовано 999 лица, а у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 362, од којих је 40 прикључено на респираторе

Подијели текст: