Институт за јавно здравство: Период стабилизације не смије бити разлог за опуштање

Branislav Zeljkovic

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је данас да је у Српској тренутно период стабилизације епидемиолошке ситуације, али да то не смије бити разлог за опуштање.

“Надам се да ће се стабилизација наставити и у наредном периоду”, рекао је Зељковић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је то значајно јер ће ускоро почети друго полугодиште у школама, а од стабилизације епидемиолошке ситуације зависи да ли ће настава почети на вријеме или ће се пролонгирати њен почетак.

Зељковић је нагласио да стабилизација ситуације не смије бити разлог за опуштање, јер велики број хоспитализованих лица позитивних на вирус корона даје повод да се сматра да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна.

“Морамо наставити да поштујемо мјере и на правилан начин носимо заштитне маске. Није довољно да се маска носи само на устима, него да треба да прекрива и нос и уста”, рекао је Зељковић.

Он је напоменуо да се тек очекују резултати примјене епидемиолошких мјера током празника, односно да ли је дошло до ширења вируса, те изразио наду да ће то бити у мањој мјери.

Зељковић је апеловао на грађане да на вријеме закажу комерцијално тестирање на вирус корона, јер је огроман притисак на установе и лабораторије.

“Нажалост, дио грађана у посљедњем тренутку препозна потребу да се мора вратити у иностранство и у том тренутку жели да се тестира. Све установе које врше тестирање су под великим притиском, а не можемо нарушити тестирање по дефиницији случаја да бисмо изашли у сусрет комерцијалном тестирању”, рекао је Зељковић.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да су серолошка истраживања показала да има још много грађана који су незаштићени, односно да нису имали додир са вирусом корона, те да постоји простор да се појаве нови таласи и пикови епидемије.

“Још смо у инкубационом периоду од новогодишњих празника, те још постоји простор да се појављују људи који су се заразили на слављу, а предстоје нам и зимовања, због чега овај период може бити ризичан”, рекла је Аћимовићева и позвала грађане да се у периоду одмора придржавају епидемиолошких мјера.

Она је истакла значај да се период смиривања ситуације искористи како би се обавиле припреме за вакцинацију, која представља основни начин изласка из епидемије и највећу наду за повратак нормалном животу.

У Републици Српској у протекла 24 часа вирусом корона заражена су 104 лица од тестирана 1.204 узорка, а пријављено је седам смртних случајева – четири из Бањалуке, те по један из Рогатице, Бијељине и Мркоњић Града.

Подијели текст: