Министар Шеранић: Организујемо се тако да радници имају један слободан дан

dr alen seranic ministar

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да у Српској у протекла 24 часа није било тестирања на вирус корона искључиво из разлога што здравственим радницима треба бар један слободан дан у току седмице.

“Тесирање је обављано у суботу, 18. јула, а ми смо већ најављивали да ћемо морати да се организујемо тако да радници могу да имају један слободан дан, с обзиром на то да је и сезона годишњих одмора”, рекао је министар Шеранић.

Министар Шеранић је нагласио да се витално угрожени пацијенти који иду у болнице тестирају брзим тестовима на пријему у болнице.

“Тамо гдје има потребе да се таква тестирања одраде она се хитно одрађују”, напоменуо је министар Шеранић.

Што се тиче епидемиолошке ситуације, Шеранић је навео да посљедњих седмица расте број заражених у цијелом региону.

“Сходно томе, имамо и нешто попуњеније капацитете у појединим болницама када су у питању лица са средње тешком или тешком клиничком сликом”, додао је Шеранић.

Према његовим ријечима, значајно је да се не биљежи раст броја преминулих.

Министар Шеранић је нагласио да у овом тренутку, сваки појединац може да се бори са вирусом корона тако што ће носити маску, редовно прати и дезинфиковати руке и држати физичку дистанцу.

Он је нагласио да здравствене установе у Српској имају довољно здравствених радника за борбу са епидемијом.

“Организујемо рад тако да болнице и домови здравља могу да притекну у помоћ здравственим установама у сусједним локалним заједницама у којима се евентуално зарази већи број грађана”, нагласио је министар Шеранић.

Институт за јавно здравство Републике Српске саопштио је да у протекла 24 часа нису вршена тестирања на присуство вируса корона, те да је преминула једна особа из Угљевика.

Од почетка епидемије, у Републици Српској на вирус корона тестирано је укупно 44.767 лица, а инфекција је потврђена код 3.719 лица, од којих је 1.833 или 49,29 одсто опорављено.

Подијели текст: