Радно вријеме угоститељских објеката продужено до поноћи

Републички штаб за ванредне ситуације продужио је радно вријеме угоститељских објеката до поноћи, а на јавним мјестима дозвољено је максимално окупљање до 100 људи.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је након данашње сједнице Републичког штаба да је на приватним окупљањима дозвољено до 50 лица.

Он је рекао да закључак о јавним и приватним окупљањима ступа на снагу од сутра и трајаће до 7. јуна.

Зељковић је рекао да ће бити дозвољена музика уживо, али на отвореном простору у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, те да ће овај закључак бити на снази од петка, 21. маја, до 7. јуна.

Он је рекао ће рад угоститељских објеката бити од 6.00 до 24 часа.

Према његовим ријечима, на спортским догађајима омогућава се присуство публике од 21. маја, уз јасно прописане мјере које ће Институт за јавно здравство установити.

Зељковић је рекао да је Републички штаб ставио ван снаге мјеру рада од куће и одредио повратак у нормални радни процес, истичући да се ова мјера односи на правне субјекте, републичке органе управе, органе јединица локалне самоуправе и остале субјекте који врше јавна овлашћења.

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, Зељковић је рекао да се Српска налази у периоду стабилизације, односно у паду броја заражених лица вирусом корона.

“Процентуално смо у протеклој седмици били на 12 одсто лица у просјеку дневно заражених, односно од 100 тестираних имали смо 12 позитивних, док је број хоспитализованих лица пао испод 500 лица”, појаснио је Зељковић.

Он је апеловао да кризни штабови локалних заједница помно прате епидемиолошку ситуацију са својим домовима здравља и да, уз консултације са Институтом, уводе одређене превентивне мјере.

Зељковић очекује да ће се процес имунизације у Републици Српској убрзати, истичући да ће повећањем процента вакцинисаних лица у Републици Српској бити заустављена могућност ширења вируса у популацији.

Он је напоменуо да су епидемиолошке мјере, које су и даље на снази, усмјерене ка појединцу у смислу ношења заштитних маски, физичке дистанце, појачане личне хигијене и дезинфекције.

Зељковић је рекао да је у Српској око 39.000 лица укупно примило прву дозу вакцине, међу којима се налазе здравствени радници и лица старија од 65 година, више од 27.000 лица примило је другу дозу вакцине, док преостаје још да се вакцинише око 60.000 старијих лица од 65 година у мају и јуну.

Он је рекао да је Република Српска директном набавком обезбиједила око 150.000 вакцина против вируса корона, док толико укупно вакцина није набављено кроз “Ковакс” механизам.

“Република Српска је једина у окружењу објавила податке о цијенама вакцина по којима су набављене. Институт за јавно здравство Републике Српске све и једну набавку транспарентно објављује у складу са Законом о јавним набавкама”, истакао је Зељковић.

Подијели текст: