СЕДАМ НОВИХ СЛУЧАЈЕВА: У Српској укупно заражена 121 особа

koronavirus vazne informacije

У Републици Српској регистровано је седам нових случајева вируса корона, рекао је на конференцији за новинаре министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Тиме је укупан број заражених у Српској достигао 121.

Шеранић је истакао да је у протеклих 24 часа извршено 75 тестирања на вирус корона, од чега је седам позитивних. У питању су четири мушкарца и три жене. Три особе су из Козарске Дубице, двије из Градишке, једна из Бањалуке и једна из Добоја.

Министар Шеранић је појаснио да су позитивне двије жене млађе и једна средње животне доби, те три мушкарца средње и један млађе животне доби.

,,У два случаја из Козарске Дубице и код особе из Бањалуке се ради о породичним контактима. У Добоју је позитиван љекар из Болнице. Он посљедњих седам дана није радио и био је у кући, а сада ће епидемиолог испитати све ризичне контакте који се односе на његове колеге. У Градишци имамо једну особу која је секундарни контакт из трећег бањалучког кластера”, прецизирао је мнистар Шеранић.

Он је истакао да ће сви који су позитивни на вирус корона бити пребачени у карантин у бањалучком Студентском центру.

Министар Шеранић је навео да је тренутно у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци смјештено 21 лице, од којих 10 чека резултате тестирања.

,,Особе које су смјештене у Клиници за инфективне болести имају средње тешку до тешку клиничку слику. Под здравственим надзором се налазе 16.443 особе, док је из надзора изашла 1.041 особа”, рекао је министар Шеранић.

Говорећи о ситуацији на граничним прелазима, министар Шеранић је навео да је у карантин у Градишци од јуче у 7.00 часова до јутрос у 7.00 часова смјештено 49 особа – 28 из Републике Српске и 21 из Федерације БиХ.

,,Лица из карантина која имају негативан налаз биће упућена у карантине у локалним заједницама гдје ће у наредних 14 дана бити праћено њихово стање. Особе са позитивним налазом биће упућене у карантински смјештај гдје се налазе позитивне особе као што је Студентски центар у Бањалуци којем ће гравитирати особе са подручја од Добоја до Новог Града. Особе из другог дијела Српске биће упућиване у карантински смјештај у Ђачки дом у Бијељини”, појаснио је министар Шеранић.

Према његовим ријечима, смјештај особа које су позитивне на вирус корона у карантин у бањалучком Студентском центру почео је јуче у касним послијеподневним часовима и у њему се налази 20 лица.

,,Узета су 24 бриса од директних контаката из њихових породица и данас настављамо те активности у Бањалуци и околним мјестима”, рекао је министар Шеранић.

Он је истакао важност раздвајања особа које су позитивне и негативне на вирус корона, те да су због тога и успостављени карантини у Бањалуци и Бијељини.

 

Подијели текст: