Шеранић: Разматра се увођење правила “вакцинисан, тестиран, преболио”

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да ресорно министарство и Институт за јавно здравство, као мјеру превенције ширења вируса корона, разматрају и увођење правила “вакцинисан, тестиран, преболио” /ВТП/ с циљем заштите здравља становништва.

“Све мјере првенствено доносимо због ограничавања самог ризика од вируса корона и заштите здравља становништва. Сјесни смо да многе мјере у претходном периоду нису биле популарне, али се морају доносити како бисмо очували здравље становништва и функционисање здравственог система”, рекао је Шеранић.

Он је нагласио да ће евентуала одлука о увођењу ковид пропусница, као и свих других противепидемијских мјера, бити донесена у оквиру Републичког штаба за ванредне ситуације, а на основу препоруке Института за јавно здравство Републике Српске.

“Сигуран сам да ће грађани разумјети добру намјеру доношења овакве врсте одлуке која је, прије свега, усмјерена на то да што више стабилизујемо ситуацију када је у питању контрола вируса корона у Републици Српској”, рекао је Шеранић.

Он каже да се кроз мјере које се односе, прије свега, на промоцију вакцинације, праве препреке за ширење вирус и ствара сигурно окружење у Републици Српској.

У фокусу свих ових мјера, каже Шеранић, треба да буде порука да су вакцине доказано безбједне и ефикасне и да је вакцинација једини одговор на питање када ће се пандемија окончати.

“Из тог разлога доносимо овакву врсту мјера, како бисмо промовисали све оно што је потребно да идемо у правцу окончања епидемије. У томе требамо учествовати сви заједно и не смијемо дозволити да се интерпретирају поражавајуће поруке, а то је да вакцина није добра у борби против вируса корона”, рекао је Шеранић.

Он истиче да је вакцина најбоље оружје када је ријеч о контроли пандемије у Републици Српској.

Шеранић је позвао све грађане Републике Српске да искористе могућност вакцинације и трећом дозом вакцине против вируса корона.

“Домови здравља морају да се више ангажују како би сваки грађанин у Републици Српској добио адекватну информацију и вакцину коју жели”, закључио је Шеранић.

(Срна)

Подијели текст: