Шеранић: У Српској вакцинисано око 27 одсто грађана

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да је у Српској прву дозу вакцине против вируса корона примило 258.860 грађана, док је ревакцинисано 167.279.

Шеранић је на конференцији за новинаре након сједнице Владе истакао да се дневно у Српској вакцинише између 4.200 и 4.700 особа.

“Домови здравља на располагању имају све врсте вакцина, те апелујемо на грађане да се вакцинишу. Нема потребе за оклијевањем и одгађањем вакцинације, јер ће бити врло тешко вакцинисати људе у септембру, уколико нам се понови ситуација из марта или априла и ако капацитете будемо морали да преусмјеравамо на збрињавање обољелих”, рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, подаци говоре да је међу обољелима најмање оних који су вакцинисани.

“Од нас самих, од оног што одлучимо и учинимо, конкретно мислим на вакциниацију, зависи како ћемо се понашати у смислу пооштравања или релаксирања епидемиолошких мјера”, нагласио је Шеранић.

Према његовим ријечима, нико нема намјеру да доноси одлуку о било каквом затварању, јер су то одлуке које не доносе добро никоме.

“Ако ће број вакцинисаних бити податак од којег ће зависити да ли ће нас Европска унија ставити на наранџасту, зелену или црвену листу, онда треба да учинимо што је више могуће да се што више грађана вакцинише”, нагласио је Шеранић.

Он је додао да Институт за јавно здравство прати и разлоге због којих грађани не желе да се вакцинишу, те да ће у наредном периоду ђеловати баш према тим разлозима.

“Ако узмемо број одраслих из пописа 2013. године, око 27,3 одсто грађана у Републици Српској је вакцинисано првом дозом. Надам се да ћемо у наредном периоду имати још боље резултате”, рекао је Шеранић.

Важна порука, додао је Шеранић, јесте да и они који су преболовани ковид 19 треба да се вакцинишу, јер је имунититет који се стиче вакинацијом бољи у очувању њиховог здравља.

Шеранић је напоменуо да је важно да се обезбиједи даља вакцинација за привреднике, да је у плану сарадња са угоститељима и музичарима, али и да се млади подстакну на вакцинацију.

“Кад су млади у питању, морамо виђети која је то проблематика због које се они не желе вакцинисати. Кроз досадашња истраживања, највише грађана не зна због чега не жели да се вакцинише и зато настојима грађанима дати потребне информације како би се одлучили на вакцинацију”, напоменуо је Шеранић.

С циљем додатне информисаности грађана о вакцинацији у Републици Српској, на интернет страници Владе коронавирусусрпској.цом, сваког дана у 11.00 часова биће објављивани подаци о брају грађана који су вакцинисани у Српској током претходног дана.

Подијели текст: