Средњошколци од понедјељка у школама

Ученици средњих школа у Републици Српској од понеђељка, 19. априла, поново ће похађати наставу у школама, одлучио је Републички штаб за ванредне ситуације на данашњој сједници.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је да од наредне седмице са радом почињу и факултети у Републици Српској.

Шеранић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да, када је ријеч о школству, јединице локалне самоуправе имају право да доносе појединачне одлуке, као што је случај са Градом Требиње, гђе је у току одлука да се настава одвија на даљину.

Штаб је на данашњој сједници овластио Институт за јавно здравство Српске да набави 160.000 доза вакцина за вакцинисање 80.000 људи.

Шеранић је појаснио да је ријеч о кинеској вакцини “синофарм” за чију набавку је Институт примио информативну понуду.

За набавку ове вакцине биће издвојено 7,2 милиона КМ, без ПДВ-а.

“Цијена дозе вакцине је 45,36 КМ без урачунатог ПДВ-а, те ће цијена за двије дозе, које су потребне за укупну вакцинацију особе, бити 90,72 КМ без ПДВ-а, а у цијену су урачунати и сви пропратни трошкови, као што је транспорт, чување, дистрибуција вакцине и други сегменти”, рекао је Шеранић.

Када је ријеч о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Српској, Шеранић је рекао да подаци показују да је смањен број заражених, као и мањи број узорака који се тестирају.

“Потврде стижу и из домова здравља да је број прегледа у примарној здравственој заштити нижи него што је то било у претходном периоду, а самим тим је и мањи број позитивних лица на болничком лијечењу”, рекао је Шеранић.

Он је упозорио да грађани треба да буду опрезни и у наредном периоду, због предстојећих вјерских и државних празника, те да поштују епидемиолошке мјере, како не би дошло до нарушавања тренда стабилизације.

Говорећи о вакцинама које су јуче стигле из Србије, Шеранић је навео да је 10.000 доза ускладиштено у Институту, те да ће данас одређена количина бити послата за контролу серије, као и да ће након добијања потврде о исправности, оне бити прослијеђене на терен.

“Локалне заједнице, заједно са домовима здравља, задужене су за организацију вакцинације, а све вакцине које запримимо, аутоматски шаљемо на терен”, рекао је Шеранић.

Он је изразио наду да ће Српска у наредном периоду добити већу количину вакцина, с обзиром на најаве из “Ковакс” механизма да би након 23. априла требало да стигну додатне количине вакцина “астра зенека” и “фајзер”.

“Када је ријеч о вакцини `спутњик`, тренутно је на стању 6.000 доза које су стигле у оквиру мањег контингента, а што се тиче свих осталих најава за донације, у контакту смо са Министарством цивилних послова, на основу којих очекујемо и те дозе”, рекао је Шеранић.

Подијели текст: