У Републици Српској регистровано је укупно десет случајева заразе новим вирусом корона

koronavirus vazne informacije

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, лабораторијском анализом узорака у Институту за јавно здравство Републике Српске нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још двије особе у Републици Српској.

Ријеч је о дјетету (тинејџер) и једној особи млађе животне доби, из блиског контакта са јуче потврђеним случајем мушкарца и његове супруге, а који су имали блиски контакт са особом код које је потврђен нови вирус корона у Словенији. Они се осјећају добро, налазе се у кућној изолацији, а љекари Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука ће пратити њихово здравствено стање.

Тренутно је новим вирусом корона заражено десет особа у Републици Српској. Двије особе се налазе на Клиници за инфективне болести у Универзитетском клиничком центру Републике Срспке, а осам особа се налази у кућној изолацији. Сви пацијенти се осјећају добро и ниједан није витално угрожен.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 488 особа, које су допутовале из подручја захваћених вирусом (SARS-CoV-2) , а надзор је завршен код 132 особе.

Сви путници који долазе из подручја гдје су регистровани случајеви појаве новог вируса корона морају да се унутар 14 дана од доласка у Републику Српску телефонски јаве надлежном дому здравља. Путници који немају свог породичног доктора у Републици Српској потребно је да се телефоном јаве Институту за јавно здравство Републике Српске. За све информације у вези са овим питањима отворена је бесплатна телефонска линија 0800 50 555.

Особе које се налазе у болничкој или кућној изолацији психолошку подршку могу да потраже путем плавог телефона Друштва психолога Републике Српске 0800 50 305.

Још једном подсјећамо грађане, који се налазе у кућној изолацији, да поштују мјере које им препоручи надлежни љекар. Чланови који живе у истом домаћинству сa особом у кућној изолацији, требају остати у другој соби или одржавати удаљеност од најмање један метар од особе у изолацији. Потребно је добро провјетравати заједничке просторије (кухиња, купатило) и избјегавати дијељење предмета из непосредног окружења особе (четкице за зубе, јело, посуђе, чаше, пешкире, крпе или постељину).

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске ће редовно обавјештавати јавност о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Све остале препоруке особама које се налазе у изолацији доступне су на wеб страници Института за јавно здравство Републике Српске www.phi.rs.ba. О епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској можете се информисати на Фајсбук страници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Подијели текст: