У Републици Српској регистровано је укупно осам случајева заразе новим вирусом корона, наставља се појачан епидемиолошки надзор

jelena vujic i alen seranic

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да су још четири лица заражена вирусом корона и да их је сада укупно осам у Српској.

У првом случају ријеч је о мушкарцу и жени који су одмор провели у Аустрији и били у контакту са лицем из Хрватске које је заражено вирусом корона”, рекао је министар Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је у другом случају ријеч о мушкарцу и жени који су у Словенији били у контакту са зараженим лицем.

“Након повратка у Републику Српску лица су се јавила у надлежну здравствену установу. Након узетих брисева потврђено је да су заражени. Важно је да се сва заражена лица осјећају добро”, истакао је министар Шеранић.

Он је нагласио да су новозаражена лица средњег животног доба, да су са подручја Бањалуке и нису у Универзитетском клиничком центру Републике Српске /УКЦ/, већ у кућној изолацији.

“Хигијенско-епидемиолошка служба на терену прегледа лица са којима су новозаражени имали први контакт. У Републици Српској је под здравственим надзором 376 лица која су допутовала из подручја захваћених вирусом корона, надзор је завршен за 122 лица, а на снази је 87 рјешења здравствених инспектора”, додао је министар Шеранић и напоменуо да је у УКЦ у изолацији тренутно пет лица.

Према његовим ријечима, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство обавјештаваће редовно јавност о епидемиолошкој ситуацији.
“Када је ријеч о препорукама за пандемију, коју је прогласила Свјетска здравствена организација, нису много различите од онога што се односи на епидемију, с тим да сада континенти на којима нема много забиљежених случајева вируса корона морају да поступају у складу са препорукама ове организације”, каже Шеранић.

Он је поновио да је од изузетног значаја што су све активности и мјере предузете с циљем да здравствени систем буде сачуван од притиска који је могуће да настане у случају проширивања епидемије.

“Једини релевантан тест и налаз јесу они који се раде у Институту за јавно здравство и у УКЦ, а не приватних установа. Тражим од грађана да лабораторијске налазе не раде у приватним установама, јер оне не могу гарантовати да је налаз валидан”, рекао је министар Шеранић и подсјетио да у Српској није проглашено ванредно стање, него ванредне околности.

Он је навео да се очекује повратак грађана који имају привремени боравак у Италији, Њемачкој и Француској и да се зато примјењују све прописане мјере које су превентивне и да то јавност мора разумјети.

“Важно је што нисмо имали случајева који су витално угрожени, али је потребно да се одговорно понашамо”, навео је министар Шеранић.

Када је ријеч о респираторима, он је рекао да их све здравствене установе имају, а УКЦ је ставио три респиратора у функцију само за случајаве који су заражени вирусом корона и у току је поступак њихове додатне набавке.

Подијели текст: