Зашто треба да се вакцинишемо

Вакцинација становништва Републике Српске против корона вируса, односно COVID 19, представља највеће и најважније јавно здравствено питање Републике Српске, с обзиром на то да једино вакцина представља једину заштиту од оболијевања и потенцијално фаталног исхода болести.

Од марта прошле године, Република Српска се, као и остатак свијета, суочава са пандемијом корона вируса, која је оставила велике посљедице по живот и здравље становника Републике Српске.

У тренутку док корона вирус и даље тестира границе издржљивости јавноздравствених системе широм свијета, па тако и код нас, вакцинација се, према неподијељеном мишљењу научне зајeднице, наметнула као једино ефикасно средство против сузбијања пандемије и повратку у нормалан живот.

Данас, сопствени патритозам доказујемо тако што ћемо се вакцинисати и на тај начин – заштити и себе и друге. Не постоји други начин да се обезбједи здравље нашег становништва.

И поред великих изазова у систему набавке и допреме вакцина, обезбјеђене су довољне количине вакцина за кампању масовне имунизације становништва, тако да су становништву Републике Српске данас на располагању сљедеће вакцине: Спутњик В, Синовак, Синофарм, Фајзер, те Астра зенека.

 

Др. Јела Аћимовић, епидемиолог из Института за јавно здравство Републике Српске, наводи да је становништво Републике Српске већ достигли одређени проценат прокужености самим преболијевањем болести, али и наглашава да само вакцинација води према колективном имунитету.

"С обзиром на брзину ширења вируса САРС-ЦоВ-2, претпостављамо да је потребно да је 70 до 80 процената становништва заштићено како би се зауставила епидемија. Kада говоримо о колективном имунитету, углавном мислимо на вакцинисане особе, јер још не знамо колико траје имунитет код оних који су природно пребољели ковид. Знамо да тај имунитет отприлике траје до шест мјесеци, за даље нисмо сигурни. Унутар тих шест мјесеци дешава се да особе поново оболе, али се ово, срећом, дешава код мањег процента обољелих. Kод вакцинисаних често имамо јачи имуни одговор него код особа које су природно пребољеле болест. Дужина трајања имунитета након вакцинације се прати и ако се потврди да имунитет значајно опада могуће је увести додатне дозе вакцине, да се осигура дуготрајнија заштита" истиче др. Аћимовић.

У данима и седмицама пред нама, овај веб сајт биће централно мјесто свих информација о току вакцинације на простору Републике Српске, која, да би, успјела, мора бити – масовна.

Како би разјаснили неке од недоумица, које се често могу у јавности, овдје можете видјети одговоре на нека од кључних питања у вези вакцина против корона вируса.