Ванредне мјере у Српској: Затварају се школе, забрањена јавна окупљања

viskovic vanredne mjere

Ванредне мјере најавио премијер Радован Вишковић данас након састанка руководства РС поводом епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.

“Донијели смо пет закључака из превентивних разлога како би заштитили наше грађане и Српску,” рекао је Вишковић и додао да забрана важи за високошколске установе и приватне факултете.

“Препорука људи из здравственог сектора који су данас били на састанку је да дјеца за вријеме обуставе наставе бораве у становима и кућама и да што мање излазе како бисмо у највећој могућој мјери смањили могућност од преношења вируса корона”, поручио је Вишковић.
Према његовим ријечима, препорука је да се за сада не затварају вртиће, али ће посредством Института за јавно здравство у њима бити појачана контрола.

“Нисмо хтјели да доносимо забрану рада вртића да не бисмо правили проблем родитељима који су запослени. Уколико се појави први случај обољелих међу најмлађима онда ћемо ићи на затварање и тих установа”, нагласио је Вишковић.

Такође, забрањена су сва јавна окупљања у истом периоду.

”Забрањују се позоришне представе и концерти, а спортска такмичења биће одржавана пред празним трибинама,” рекао је Вишковић.

Предсједник Владе РС најавио је да ће се обратити Савјету министара БиХ и Граничној полицији тражећи да се пооштри улазак и контрола улазака из земаља захваћених корона вирусом.
Такође, обавезују се здравствене установе да сачине план рада у ванредним околностима, а вечерас ће бити састанак са директорима свих болница из РС да превентивно припреме све капацитете.

“Задужили смо чланове састанка да се оствари контакт са Свјетском здравственом организацијом јер је кинески амбасадор понудио одређену врсту помоћи, а обратићемо се и руском амбасадору,” казао је Вишковић.

Вишковић је додао да је препорука да се у овом моменту не затварају вртићи, али да се појача контрола.

Премијер је додао да нема потребе за паником и да су то превентивне мјере.

“Позивамо грађане да прате инструкције Министарства здравља, Института за јавно здравство и здравствених установа. Нема више потврђених случајева, изузев четири која имамо у овом моменту. Ово није драматична ситуација која би требала да изазове панику, а ове мјере доносимо из превентивних разлога. На основу искустава земаља у окружењу, а посебно Италије, могли смо да видимо да се вирус корона због неодговорног понашања грађана може проширити. Ми овим покушавамо да сузбијемо ширење вируса у Српској”, појаснио је Вишковић.

Он је поручио грађанима да нема потребе за страх и да не купују залихе животних намирница. “Ово су превентивне мјере и тако их треба посматрати”, нагласио је Вишковић.

Састанку су, између осталих, присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар здравља Ален Шеранић.
Нема нових случајева заразе

Од посљедњег извјештаја у Републици Српској нема нових потврђених случајева заразе вирусом корона, а тренутно су овим вирусом заражене четири особе, саопштило је Министарство здравља и социјалне заштите РС.

Тренутно је у Републици Српској под здравственим надзором 257 особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом САРС-ЦоВ-2.

Из здравственог надзора изашло је укупно 103 особа. Такође, тренутно је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у изолацији укупно пет пацијената. Изолацију у Универзитетском клиничком центру Републике Српске до је сада напустило 15 особа.

Тај број се мијења, јер зависи од процјене тренутног стања пацијента, објавило је министарство на друштвеним мрежама.

Подијели текст: