Због непридржавања мјера, више случајева заразе вирусом корона

branislav zeljkovic i jela acimovic press

Још 31 особа у Републици Српској позитивна је на вирус корона, а тестирано је 211 узорака, рекао је данас вршилац дужности директора Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић.

Зељковић је додао да је проблематично поштовање мјера у пословним субјектима, те поручио власницима, али и институцијама, да је неопходно поштовање мјера које је Институт препоручио.

“У одређеним случајевима гдје је дошло до попуштања мјера, односно непридржавања, дошло је и до појаве већег броја позитивних особа“, рекао је Зељковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према Зељковићевима ријечима, Институт је Републичком штабу за ванредне ситуације предложио да се крене са постепеним распуштањем републичких карантина, те да се пацијенти који су позитиви, а без симпотома или са блажом клиничком сликом упуте у кућну изолацију.

“Исто тако смо предложили да се новооткривени случајеви који немају сипмтоме или су са блажом клиничком сликом буду упућени у кућну изолацију, а надзор би обављале хигијенско-епидемиолшке службе и породични љекари”, рекао је Зељковић.

Он је додао да ће домови здравља у наредном периоду да се лагано враћају на пун капацитет рада, те да већина њих тренутно ради са 70 одсто капацитета, али да све зависи од епидемиолшке ситуације у локалним заједницама.

Епидемиолог Јела Аћимовић навела је да је у Српској до сада на вирус корона позитивно 2.232 лица, а тестирано је више од 36.000 лица.

“Највише позитивних лица у посљедња 24 часа везано је за предузеће у Требињу, због чега још једном наглашавамо да је потребно стриктно придржавање прописаних мјера, поготово у затвореним просторима”, рекла је Аћимовићева.

Аћимовићева је навела да су тренутно хоспитализоване 133 особе, од чега на Универзитетском клиничком центру 42, те у осталим болницама 91 особа.

“Од укупног броја обољелих 59 одсто је опорављених”, додала је Аћимовићева.

Подијели текст: