Представници СЗО у посјети УКЦ-у: Здравствени систем у Српској може да се бори са пандемијом

Predstavnici SZO u Kliničkom centru

Шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације за БиХ Виктор Олшавски истакао је да је у Републици Српској и БиХ посљедњих мјесеци евидентан пораст броја особа заражених вирусом корона, али да је на одређен начин видљива и стабилизација ситуације.

Према његовим ријечима, то практично значи да здравствени систем још може да се бори са пандемијом.

“Међутим, не смијемо заборавити да долази сезонски грип, да су школе почеле са радом, да долазе хладнији дани када ће људи бити више у затвореном простору, што уколико се не буде водило рачуна о заштитним мјерама, може да доведе до наглог раста броја обољелих и оптерећења здравственог система”, рекао је Олшавски након састанка у Бањалуци са руководством Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Олшавски је истакао да опасност није прошла, те да ће вируса корона бити још неко вријеме, бар док не буде доступна ефикасна и сигурна вакцина.

“Свако има улогу коју треба да одигра, не само здравствени сектор. За сваког од нас је од посебне важности да покажемо одговорност кад смо кући, на послу, али и у друштвеном контексту”, рекао је Олшавски новинарима у Бањалуци.

Он је додао да вирус корона проналази сваку пукотину у мјерама превенције.

“Важно је да људи буду свјесни шта треба да раде, да спроводе мјере хигијене и дезинфекције, носе маске и држе физичку дистанцу. Понашање појединаца има снажан утицај на колективни одговор пандемији”, нагласио је Олшавски.

Према његовим ријечима, веома је важно да сваки пацијент који сумња да је заражен буде тестиран и да се надзиру сви контакти, јер је то једини начин да се прекине ланац трансмисије.

Он је додао да је СЗО ту да пружи савјетодавну и сваку другу помоћ УКЦ-у, те да је помоћ у вријеме пандемије видљива и кроз донације заштитне опреме здравственом сектору у Републици Српској.

Савјетник регионалног директора СЗО за европски регион Фабио Скано истакао је да је импресиониран оним што је УКЦ урадио током пандемије, посебно јер су овдје мере предузимане још у фебруару.

“Прва мјера је била забрана посјета која је донесена прије него што је откривен први случај заразе у Републици Српској. Много тога је урађено да се заштите и особље и пацијенти у УКЦ-у”, рекао је Скано.

Када је у питању ковид 19, он је поручио да не смије бити попуштања ни на тренутак, све док не буде доступна ефикасна вакцина.

“Улога коју игра УКЦ је кључна, јер овдје морају да обезбиједе здравствене услуге свим другим пацијентима, не само онима са ковидом. Испред нас је дуг пут и јако је важно да будемо испред вируса”, поручио је Скано.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић истакао је да је ова посјета од изузетног значаја, јер је руководство ове здравствене установе представницима СЗО-а могло да поднесе извјештај о свом раду током пандемије.

“Посебно нам је драго што нису имали ни најмањих примједби на наш рад, напротив добили смо похвале. Наш циљ је био да здравствено стање нашег становништва подигнемо на највећи могући ниво, да свима пружимо адекватну здравствену заштиту, у чему смо и успјели”, нагласио је Ђајић.

Он је додао да је са гостима из СЗО договорена даља сарадња и едукација љекара УКЦ-а, те размјена искустава са љекарима из цијелог свијета.

Ђајић је подсјетио да је у Клиници за инфективне болести од почетка пандемије прегледан 7.051 пацијент суспектан на вирус корона, док је на лијечење примљено њих 1.355, те да је кроз ковид јединицу интензивне медицине прошло 155 критично обољелих.

Подијели текст: